top of page
Foto van schrijverThom Nierop

Hoe leg je zelf laminaat? Een uitgebreide gids voor perfectie

Bijgewerkt op: 20 sep.

Het leggen van laminaat is een populaire manier om een woning een nieuwe uitstraling te geven. Het is duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden. Toch is het leggen van laminaat niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. In deze uitgebreide gids nemen we je stap voor stap mee door het proces van het zelf leggen van laminaat. We zorgen ervoor dat je met vertrouwen aan de slag kunt.


Waarom Zelf Laminaat Leggen?

Laminaat is een veelzijdige vloeroptie die in vrijwel elke kamer kan worden gelegd. Of je nu je woonkamer, slaapkamer of zelfs je keuken een nieuwe look wilt geven, laminaat is een uitstekende keuze. Zelf laminaat leggen kan je geld besparen, maar het vraagt wel om nauwkeurigheid en een goed begrip van de technieken die erbij komen kijken.


een man die een laminaat vloer aan het leggen is

Stap 1: Voorbereiding – De Basis Voor Succes

De eerste stap bij het leggen van laminaat is een goede voorbereiding. Zonder deze voorbereiding loop je het risico op problemen zoals ongelijke vloeren of planken die niet goed op hun plaats blijven.


Materialen en gereedschappen die je nodig Hebt:

• Laminaatplanken

• Ondervloer (bijvoorbeeld schuim of kurk)

• Afstandsblokjes

• Zaag of laminaatsnijder

• Hamer en aanslagblok

• Meetlint en potlood

• Winkelhaak

• Trekijzer


Ondergrond Voorbereiden:

Reinig de ondervloer: Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Oneffenheden kunnen later problemen veroorzaken.

Laat het laminaat acclimatiseren: Laminaat moet minstens 48 uur in de ruimte worden opgeslagen waar het gelegd wordt. Dit voorkomt uitzetting of krimp na het leggen.

Leg een geschikte ondervloer: De juiste ondervloer dempt geluid, biedt extra isolatie en beschermt het laminaat tegen vocht. Overleg met een specialist welke ondervloer het beste past bij jouw ruimte.


Stap 2: Het laminaat leggen – Tijd om aan de slag te gaan

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het leggen van het laminaat. Dit is waar precisie en geduld samenkomen om een prachtig resultaat te bereiken.


Begin in een Hoek:

Start in de linkerhoek: Leg de eerste plank met de groefkant naar de muur. Zorg voor een afstand van 10 millimeter tussen de plank en de muur met behulp van afstandsblokjes.

Leg de planken in de richting van het licht: Dit zorgt voor een mooie, gelijkmatige uitstraling van de vloer.


De planken vastklikken:

Klik de planken in elkaar: Gebruik het kliksysteem om de planken stevig in elkaar te schuiven. Begin met de korte zijden van de planken en werk vervolgens langs de lange zijde.

Verspringende naden: Zorg ervoor dat de naden van de planken in aangrenzende rijen niet op dezelfde plek liggen. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt zwakke plekken. Een verspringing van minimaal 30 centimeter is aanbevolen.


Planken op maat zagen:

Op maat zagen: Meet zorgvuldig de laatste plank in de rij en zaag deze op maat. Laat ook hier ruimte voor uitzetting. Gebruik een decoupeerzaag voor het beste resultaat.


Stap 3: De afwerking – De fijne details

Een nette afwerking maakt het verschil tussen een doe-het-zelf project en een professioneel resultaat. Hier zijn de laatste stappen om je vloer perfect af te werken.


Plinten Plaatsen:

Plinten voor een strakke afwerking: Plaats plinten langs de randen van de kamer om de uitzettingsvoegen te bedekken. Dit geeft je vloer een nette en professionele uitstraling.


Deurposten en Overgangen:

Deurposten inkorten: Zaag indien nodig een stukje van de deurpost af zodat het laminaat eronder kan schuiven. Dit zorgt voor een naadloze overgang.

Overgangsprofielen: Gebruik overgangsprofielen bij deuropeningen om de overgang tussen verschillende vloeren netjes af te werken.


plinten plaatsen tegen de muur

Stap 4: Geniet van je nieuwe vloer

Na al deze stappen zou je nu een prachtige laminaatvloer moeten hebben waar je trots op kunt zijn. Het leggen van laminaat is een bevredigende klus, maar het kan ook tijdrovend en soms frustrerend zijn. Maar waarom zou je al deze moeite doen?


Hulp nodig? post je klus op Helprr!

Helprr is dé app voor iedereen die klussen in en rondom het huis eenvoudig wil uitbesteden. Plaats je klus op Helprr en vind binnen no-time een handige vakman of -vrouw uit de buurt die je kan helpen. Zo bespaar je tijd en stress, en weet je zeker dat je laminaatvloer perfect wordt gelegd door iemand met ervaring.


Dus, waarom zelf het risico nemen? Geniet van je vrije tijd en laat een professional het werk doen. Plaats vandaag nog je klus op Helprr en ervaar hoe eenvoudig het is om een vakman te vinden via onze app!


 

Heb je nou ook wel eens het idee om een Ikea pax in elkaar te zetten, maar heb je nou niet echt een idee hoe je dat efficient kunt doen? lees dan ook onze blog

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page